DESIGN OG PLANLÆGNING AF EN GRØNTSAGSHAVE; Sådan gør du det

May 19, 2021 by No Comments

Design af en køkkenhave
Sol, lys og luft
Måske den vigtigste ting, når du designer en køkkenhave: Vælg et godt sted. Så meget sol som muligt er ideel, mindst 6-8 timer, da de fleste grøntsager er soltilbedere. Vælg også husly. Dette betyder ikke, at der ikke skal være vind, fordi vind også kan levere varm luft. Men husk de forskellige vindretninger: for eksempel kommer den koldeste luft fra nord. Lad den sydlige side af haven være åben for at få mest muligt ud af solen og den varme luft.

Gode ​​nyheder for alle, der ikke har en solrig have eller altan: der er undtagelser fra solbadere. Grøntsager, der klarer sig godt i delvis skygge (3-6 timers sol om dagen), inkluderer salat, spinat, arugula, schweizisk chard, roer, gulerødder og sennepsblade.

TIP: Hvis det er nødvendigt, skal du hæve grøntsagsbedet, så solen når planterne tidligere og / eller længere.

Lille er smuk
Godt at vide: du har ikke brug for meget plads til at dyrke grøntsager og urter. Du kan allerede designe en dejlig køkkenhave på en kvadratmeter eller oprette en køkkenhave i potter. Start i det små, hold det klart, og se om du ikke har brug for lidt mere plads til visse planter. Hvis alt går efter planen, kan du altid udvide køkkenhaven.

Hvilken jord vil du have i haven?
Også vigtigt: ved, hvilken slags jord du har i din have. De vigtigste jordtyper i Holland er sand, ler og tørvjord. Hvordan ved du, hvilken jordtype din have har? Tag en håndfuld jord og klem den. Hvis det let falder fra hinanden, har du sandjord. Hvis det klumper sig sammen, og du kan rulle det, er det ler. Torvjord er imellem de to og har sort / brun farve.

TIP: Mal hegnet eller væggen i en lys farve, der reflekterer solen.

Placering bestemt? Vælg derefter grøntsager nu
Har du bestemt stedet? Gå derefter videre til at designe din køkkenhave ved at bestemme, hvilke grøntsager du skal så eller plante hvor. Gør det ikke for svært for dig selv. Vælg oprindeligt lette grøntsager som bønner, plukket salat, arugula og cherrytomater. Nasturtiums lyser op pænt og succes er næsten garanteret. Desuden gør blomster og blade hver sommerret til en fest på din tallerken.

Hvornår skal jeg starte en køkkenhave?
Start din køkkenhave efter frostperioden, om foråret. Det betyder ikke noget for slutresultatet, om du vælger frø eller unge planter i din køkkenhave. Der er kun en forskel. Du får resultater hurtigere med unge planter, de nøjagtige plantningsmåneder kan findes på etiketterne på planterne. Frø tager det logisk lidt længere tid at vokse. Vil du starte lidt tidligere? Derefter kan du også så under glas, for eksempel kan du bruge et drivhus.

Så indendørs
De fleste frø kan sås direkte i jorden om foråret. Hvis du vil være et skridt foran naturen, kan du så indendørs fra februar i en såbakke eller bare i en gryde på vindueskarmen. Du kan derefter flytte planterne udenfor omkring april. Middelhavsgrøntsager som peberfrugter og tomater bør endda sås indendørs. Du kan også bruge et specielt tomatdrivhus til disse sorter udenfor, så de er godt beskyttet mod regn og vind.

TIP: Et praktisk værktøj til dette er vores køkkenhavekalender.

Organiser din køkkenhave
For et optimalt resultat er det bedst at opdele din køkkenhave i mindst fire områder. Plant arterne fra en afgrødegruppe sammen pr. Område. Giv separate rum med bælgfrugter, kål, bladgrøntsager, frugtgrøntsager eller rødder og knolde. Hver gruppe bruger sine egne næringsstoffer. På grund af områdets opdeling og afgrødedrejning sikrer du, at du ikke udtømmer jorden.

Stoldans i køkkenhaven
Med sædskifte styrer du sygdomme og skadedyr på en naturlig måde. Derudover drager grøntsager fordel af de stoffer, som andre grøntsager efterlader i jorden. Rotationsdyrkning er baseret på et antal grupper af vegetabilske arter (kul, rodafgrøder, kartofler og bælgfrugter), der følger hinanden i sengen. Hvert år flytter du en gruppe til den næste seng. Du gør dette i en bestemt rækkefølge: For eksempel skal en seng til kul indeholde en masse næringsstoffer. Gulerødder og kartofler har brug for mindst. Endelig lægger du bælgfrugter i sengen, som igen giver tilstrækkelig kvælstof i jorden, hvorefter du kan starte igen med kul.

Flyt de forskellige planter et sted hvert ård ernæring i jorden og få ukrudt mellem dine planter. Undgå for meget gødning i din have, for meget gødning øger chancen for bladlus endnu mere.
Der er urter og planter, som lus ikke er så glad for, såsom lavendel, dild, salvie og løg eller hvidløg. Plant disse i din køkkenhave for at reducere risikoen for lus betydeligt.

Lider du af lus i din køkkenhave? Der er biologiske pesticider, for eksempel Spruzit-R, som du kan bruge til at angribe bladlus direkte uden at påvirke grøntsagerne eller frugterne i din køkkenhave. Dette er et effektivt naturligt skadedyrsbekæmpelsesmiddel for forskellige insekter.

Bekæmpelse af snegle i køkkenhaven
Snegle elsker blade. Fjern derfor regelmæssigt bladaffald fra køkkenhaven. Fjernelse af bladene fjerner deres skjulested. Fjern ukrudt regelmæssigt, og hold jordbunden i din køkkenhave løs og tør. Læs mere om bekæmpelse af snegle i haven.

Forbered din køkkenhave til vinteren
I slutningen af ​​sæsonen med køkkenhave er det vigtigt at forberede din køkkenhave til vinteren. Rengør alle planterester og kast dem f.eks. I en kompostbunke. Grav derefter din køkkenhave, efter at den har været tør i et par dage. Gør dette inden det fryser. Dette bevarer næringsstoffer og gør jorden mere frugtbar.

Leave a Comment

Your email address will not be published.